Oktoberfeste - Reisverslag uit Peking, China van Marieke Eijnden - WaarBenJij.nu Oktoberfeste - Reisverslag uit Peking, China van Marieke Eijnden - WaarBenJij.nu

Oktoberfeste

Door: norbertmarieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

25 September 2010 | China, Peking

De Oktoberfeste

Vorig weekend was het “Ozafts is“. Daarmee worden de Oktoberfeste officieel geopend. De dag erna is er een grote optocht door Munchen die rechtstreeks werd uitgezonden door de ZDF. Wij waren in Maarssen en heb het deels gezien.
Natuurlijk zijn wij ook naar het grote volksfeest geweest. Volledig uitgedost in Lederhosen en Dirndl.

Bij het dragen van de Lederhosen zijn de sokken op enkelhoogte, zeker niet omhooggetrokken (zoals een foto met Louis van Gaal). Het dragen van het schort is ook aan regels gebonden. Knoop je het schort midden voor, dan ben je nog maagd, links voor betekent “zu haben”, rechtsvoor is getrouwd of verloofd, op de rug betekent weduwe. Maar er zijn ook dames die zich in Lederhosen hijsen en zo naar het feest gaan. Kortom er is veel mogelijk maar als je geen Trachtenkleidung aanhebt hoor je er niet echt bij. Ook in de stad zelf loopt men voornamelijk in klederdracht.

Niet alleen komen er veel toeristen op af, ook vanuit de hele omgeving komt men naar de Wiesn. Ik zag op de Duitse TV dat er ook busreizen vanuit Noord-Duitsland worden georganiseerd. ‘s Nacht in de bus, overdag op het feest, en ‘s avonds weer terug en dan maar hopen dat je een tent binnenkomt. Dit wordt gedaan omdat de hotelprijzen tijdens deze weken 3 keer zo hoog zijn als normaal en dat geldt ook voor de hotels, B&B’s in de omliggende plaatsen zoals bijv. Gauting.

Dit weekend was het extreem druk, want er zijn heel veel Italianen gekomen. Op de radio wordt in het Italiaans aangekondigd waar men het beste kan parkeren en hoe met het openbaar vervoer naar de Wiesn te gaan. We zijn er geweest. Het was er zo druk, je kon er over de hoofden lopen. Een tent binnenkomen was onmogelijk dus zijn we met Nederlandse kennissen naar de Marienplatz gegaan om in de Hackr wat te gaan eten en drinken. Tip voor de liefhebbers, als je naar de Feste wilt ga door de week en vooral niet in het weekend. Wij gaan proberen voor volgend jaar een tafel te reserveren, dan ben je verzekerd dat je een tent binnenkomt.

Norbert in China

Tussendoor ben ik nog even in China geweest. BMW Financial Services kreeg daar na 5 jaar eindelijk zijn banklicentie. We waren al actief of die markt, maar kunnen dat nu (met een joint venture partner) snel uitbouwen. China is een belangrijke markt voor BMW. Qua aantallen staat het nu op nummer 3, qua winstgevendheid speelt het nog een veel belangrijkere rol omdat er relatief veel dure (heel dure) auto’s verkocht worden.

Zodoende was besloten de vergadering van het management team van Financial Services in China te houden. Alhoewel mijn activiteit zich volledig concentreert op Europa, kon ik dus nu ook een keer China bezoeken.

Maandagavond heen, Dinsdag lunchtijd daar (9 uur vliegen, 6 uur tijdsverschil), douchen en meteen vergaderen. 3 avonden een vol programma, vroeg opstaan en tussendoor vonden waarachtig nog een gaatje om naar de muur te gaan. Die ligt een dik uur rijden van Beijng. Imposant bouwwerk, wij gingen met een kabelbaan omhoog en een potentiële vijand had het al zwaar gehad met naar boven klimmen!
Ook nog een uurtje in een markthal gelopen. Zes zijden stropdassen voor 10 Euro, een overhemd voor 3 Euro. Wij laten ons in Europa echt belazeren want dat spul zag er dus gewoon echt goed uit. Ja geachte lezer(es); ook jou merkshirt komt uit China en kost in de productie hooguit een paar Euro.

Op vrijdagmorgen weer terug, tot mijn verbazing kreeg ik een upgrade naar de eerste klasse, dus die reis kon niet meer stuk. Jammer dat het dag was, had ik eindelijk een echt bed tot mijn beschikking en kon ik niet slapen.

Lieke in Amerika

Lieke is inmiddels in Santa Barbara gearriveerd. Ik heb nog naar haar kunnen zwaaien toen ze het vliegtuig inging. De verhalen die we tot nu horen zijn positief. Ze heeft leuk contact met 3 andere Nederlanders. Ze zaten bij elkaar in het vliegtuig en hebben nu al wilde plannen m.b.t. leren surfen, auto kopen en nog meer. Ze houdt ook een weblog bij (liekevandeneijnden.waarbenjij.nu).

Kortom wij vermaken ons wel, tot de volgende keer,
Norbert en Marieke

• 25 September 2010 - 19:28

Irene:

Geweldige foto van jullie! Alsof jullie er dagelijks zo bij lopen! Klinkt erg goed allemaal. Ook fijn dat Lieke aanspraak heeft. Tot snel op skype

• 25 September 2010 - 19:35

Irene: