Weinachtsmarkten
Door: norbertmarieke
Blijf op de hoogte en volg Marieke
08 December 2010 | Duitsland, Gauting
We hebben even op de markt rondgelopen. Duitsers maken veel werk van de kerstversiering en op de markt is een grote variatie van kerstboomversiering te koop. Ook zijn er vele Gluhweinkramen en verschillende kramen waar wat te eten te krijgen is. Het sfeertje is gewoon gezellig.
Eigenlijk is het centrum van Munchen een grote Kerstmarkt. Op de Marienplatz is wel de belangrijkste, maar er is ook een kleinere in de Residenz en op het Wittelbacherplatz is de Mittelaltermarkt.
In de Residenz is een gedeelte met sprookjes, speciaal voor kinderen. Bewegende poppen, oa Hans en Grietje, Roodkapje en de Kerstman.
De Mittelatermarkt, de naam zegt het al, is in middeleeuwse sfeer. De mensen in de kramen zijn zo gekleed en er zijn weer hele andere dingen te koop als op de Marienplatz, bijv. houten zwaarden en kruisbogen, oosterse specerijen, en er is volop keuze in iets te eten en drinken.
Kortom het is echt de moeite waard om naar Munchen te komen.
Het laatste weekend van november waren we uitgenodigd om bij de buren te komen eten. Zij hadden ook de verhuurder uitgenodigd en ook nog een medewerkster met haar echtgenoot. Wat verwarrend is dat we de buren bij de voornaam noemen en hen dus dutzen, maar de andere gasten weer met Sie/Ihnen/Frau/Herr aanspreken. Soms ga ik dus heerlijk in de fout, maar het wordt me gelukkig vergeven. Ze vinden ons Nederlands accent zo leuk. De dag erna zijn we naar Gauting gelopen, er was daar ook een Kerstmarktje, maar dit was alleen met eten en drinken en zingen voor de kinderen.
Maandag de 29ste begon het hier serieus te sneeuwen. Er is zeker een cm 15-20 gevallen, dus dat betekende sneeuw ruimen. Norbert ‘s ochtends en ik de ‘s middags. Nu is de oprit best lang en ik wist niet goed waar ik alle sneeuw moest laten. Gelukkig was de overbuurman behulpzaam door te zeggen dat ik de sneeuw in de tuin van de buren moest gooien. Klinkt niet zo netjes, maar naast ons staat een klein houten huisje op een redelijk stuk grond. Het wordt niet bewoond, en de eigenaar komt toch pas weer als de sneeuw weg is. Hij gooit ook zijn sneeuw voor een deel daar, dus wij nu ook.
Gelukkig maar want het is een behoorlijke hoeveelheid.
De Gastezimmer is nu klaar en we hebben het eerste weekend van december bezoek gehad. Marja en PeterPaul zijn hier geweest samen met Arjan en Maartje, vol huis en reuze gezellig. We zijn vrijdags uitgebreid naar de Kerstmarkt in Munchen geweest. Norbert, PeterPaul en Arjan hebben geskied op zaterdag, Marja, Maartje en ik hebben de Probiertour op de Viktualienmarkt gedaan. En op Zondag zijn we naar Bad Tolz geweest. Een heel leuk plaatsje ten zuiden van Munchen, waar natuurlijk ook weer een kerstmarkt was. We hebben geluncht in een Bierhaus, grote tafels met banken, bestek uit de beker die op tafel staat. Het eten is vaak goed, zeker de prijs/kwaliteit/kwantiteit verhouding.
Inmiddels is het weer hier omgeslagen, het is overdag 5-10 graden dus de sneeuw verdwijnt snel. Van het dak komt regelmatig een hoop naar beneden vallen met het nodige lawaai. In het begin is dat wel even schrikken.
Wij kunnen hier de Nederlandse zender BVN ontvangen, en daar werd ook tussen Kunst en Kitsch uitgezonden. En ja bijna aan het eind van de uitzending waren Noor (mijn zus) en ik in beeld met een schotel die van oma Bots is geweest. Voor degenen die het hebben gezien, de schaal staat in Maarssen weer boven op de kast.
Tot de volgende keer,
Norbert en Marieke
13 December 2010 - 23:01
Frank En Saskia:
Leuk om te zien dat jullie genieten daar in Beieren. Hier ook winterse omstandigheden en alles prima.
Prettige feestdagen!
Hart gr uit Bloemendaal
PS Namibië lijkt ook een aanrader..